Altını yukarı taşıyan sebeplere baktığımız zaman, bu hafta biraz daha düşen petrol fiyatlarını ön plana çıkarabiliriz. Çünkü petrol fiyatları düştükçe küresel piyasalarda, özellikle borsalarda, satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Amerika, Almanya ve hatta bu hafta vurgusunu yapmış olduğumuz Yunanistan borsasındaki satışlar da piyasalarda tedirginlik yaratıyor. Japonya Nikkei endeksinde de ciddi anlamda bir satış dalgası var. Yani küresel yatırımcılar hisse senedi piyasasına çıkıyor demek yanlış olmaz. Bu durum aynı zamanda güvenli varlık arayışını da beraberinde getiriyor. AB’de 10 yıllık tahvil faizlerindeki ciddi sert düşüşe baktığımız zaman yatırımcıların daha çok tahvil talebini de arttırdığını görüyoruz; ama hepimizin bildiği gibi, böyle kaygı dolu dönemlerde genelde güvenli varlık olarak altına yönelim olur. Dolayısıyla geldiğimiz noktada doları çok fazla güçlendirecek bir sebep veya bir haber akışı yok.
Altın tarafı şuan itibarıyla yükseliş potansiyelini hala koruyor. Sadece altın değil dolar tarafında da aynı durum söz konusu. Buralarda haftalık kapanış ön planda olacak. Şuanda ons altın tarafında 1250 hedefi varmış gibi gözüküyor. 1210-1220 seviyeleri üzerinde kaldığı sürece altının yükselişi devam edebilir. Bunun durum, gram altında yeni zirve ve iç piyasadaki altın fiyatlarının önümüzdeki hafta da devam edebilme ihtimalini doğuruyor.
Kur tarafı tüm bu gelişmelere rağmen 2,92 seviyesinde kalmaya çalışıyor. Yarın Amerika’da önemli veriler açıklanacak. 2,90-2,92 aralığının üzerinde kaldığı sürece Dolar TL tarafında da yukarı yönlü hareket söz konusu olabilir. Ama yatırımcıların 2,94 ve 2,96 aralığını takip etmelerinde fayda var. Bu bölge geçilirse, dolarda tekrardan 3 liraya doğru bir hareket görebiliriz.
kaynak: http://www.paraekonomisi.com/altin-da-yukselis-devam-eder-mi/46