Bankaların ortak şekilde kurduğu bir kurum olan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş, kişilerin bankalarla arasındaki kredi ve kredi kartı kullanım geçmişlerini otomatik şekilde bünyesinde topluyor. Bu doğrultuda kişinin bankalarla geçmişinde yaşanan alışverişe dair yapılan analiz sonucunda ise kredi notu belirleniyor. Peki, Kredi Notu Kaç Olmalı? Gibi sorularınıza karşın, yine KBB tarafından müşterilere kolaylık olmadı adına kurduğu Findeks markası, otomatik şekilde analiz edilen kişi geçmişlerine oranla 0-1900 arasında bir puan sistemi belirlemekte.
Findeks Neye Göre Kredi Notu Hesaplıyor?
Kişilerin bankalarla olan ilişkisinde geçmiş ödeme koşullarına göre analiz yapılarak, ileri dönemde yapılacak ödemelerin performansı tahmin ediliyor. Düşük kredi notuna sahip kişiler Findeks tarafından riskli gruba alınırken, kredi notu yüksek kililer ise iyi ve çok iyi olmak üzere sınıflara ayrılıyor. Ancak bazı bankalar Findeks’in kredi notunu baz almadan kendi araştırmasını kendi yaparak kredi notunu da yine kendisi oluşturuyor.
Kredi Notunun Değerlendirilmesi
Kredi notu banka ve finans kurumları için kişileri hızlı şekilde değerlendirme yöntemidir. Dolayısıyla bireylerin banka geçmişlerinin otomatik şekilde analiz edilmesi, kredi notu düşük bir kişiye SMS aracılığı ile yaptığı kredi başvurusunda anında ret cevabı almasıyla yansıyor. Kredi notu kurumlarda en riskli 0-699, orta riskli 700-1099, az riskli 1100-1499, iyi 1500-1699 ve çok iyi 1700-1900 şeklinde oran ve sınıflara ayrılır. Yalnız Kredi Notu Kaç Olmalı? Merakınız için çalıştığınız bankayla iletişime geçmek en mantıklısı olacaktır. Çünkü bazı bankaların kredi değerlendirmesi çok daha farklı olabilmektedir.